Scurt Istoric

Istorie Noiembrie 6, 2014

Biserica " SFÂNTUL NICOLAE" din parohia MASTACAN I este situată în partea de nord-est a satului cu acelaşi nume, sat răzăşesc din comună Borleşti, judeţul Neamţ.

Acest sfânt locaş a fost ridicat în stânga pârâului Mastacanoasa la o distanţă egală între satl Mastacan şi cătunele Marginea, Portaresti şi Balanu (actualmente satul Sovoaia), sate din care se compunea până în anul 1942 parohia Mastacan.

        Zidirea acestei biserici a durat doi ani, terminându-se şi sfinţindu-se în anul 1904. Este construită din piatră masivă, transportată de enoriaşi de la poalele Uşorului şi Sângeraşului situate în partea de sud-vest a satului.

        Din surse istorice tradiţionale, biserica s-a zidit pe locul altei biserici din lemn. Prestolul vechi acoperit cu draniţa (şindrila) se mai păstrează şi astăzi în curtea bisericii.

        Ridicarea lăcaşului sfânt s-a realizat cu truda şi obolul enoriaşilor. Aceştia au dat în arenda " Muntele Împădurit" de la Ştefan cel Mare pe care îl aveau ca razasie din perioada domniei marelui voievod, 1457 – 1504.

        Un oarecare Ionescu a construit o mică fabrica de cherestea în satul Nechit, pentru exploatare forestieră, timp de cinci ani, până la expirarea contractului de arendare. Locul acela este cunoscut şi astăzi de către localnici sub numele de " La Fabrică".

 

 

Ctitori au fost sătenii din satele Mastacan, Sovoaia şi Nechit, sate ce formau comună şi parohia Mastacan, păstorita de preotul Alexandrescu Nicolae.

Suprafaţa bisericii este de 336 metri pătraţi.

Duşumeaua a fost făcută din lemn de stejar, adus din pădurea Scheia, proprietatea enoriaşilor şi prelucrat la fabrica de cherestea cu bunăvoinţa lui Grigore Capitanu din localitatea Roznov.

Stilul în care s-a zidit aceasta biserică se apropie de cel moldovenesc. Biserica este în formă de navă (corabie) cu arcade interioare pentru sprijinirea turnului. Singurul turn ce îl are biserica aceasta este executat din cărămidă arsă, acoperit cu tablă, că întreg acoperişul.

Catapeteasma a fost pictată de pictorul Ion Antoniu, în stilul renaşterii în anul 1904, când s-a şi sfinţit acest lăcaş. Cu această ocazie s-a stabilit că sfânt ocrotitor al acestei biserici să fie Sfântul Ierarh Nicolae. Astfel şi astăzi creştinii din parohie împreună cu preotul parh, organizează în fiecare an, la 6 Decembrie Hramul bisericii.

Cu ocazia sfinţirii bisericii pe meleagurile acestea răzăşeşti au poposit prtopopul decan de atunci, preotul Gheorghe Popovici, parohul catedralei Sfântul Ioan Domnesc din Piatră Neamţ, delegatul Sfintei Mitropolii, Preasfinţitul Teofil şi numeroşi preoţi din cercul pastoral.

Interiorul bisericii cu pictură în frescă a fost realizat în anul 1958 de către pictori de seamă: Eremia Profetă şi Dumitru Irimescu sub păstorirea preotului Haralambie şi trudă credincioşilor.

Evenimente deosebite legate de această biserică nu găsim în negura vremurilor. A fost însă încuiată de stilişti (stil vechi) în anul 1924 cu prilejul schimbării calendarului, parohia aceasta devenind unul dintre cele mai puternice centre stiliste. Din această cauză niciun preot creştin-ortodox nu a putut să se stabilească în această parohie.

În anul 1939 s-a stabilit şi a păstorit " turma" acestei parohii creştin-ortodoxe de stil nou, preotul Alupoae Haralambie.

Odată cu trecerea timpului, lucrurile s-au aşezat, majoritatea credincioşilor recunoscându-se crestin-ortodocsi pe stil nou.

După 42 de ani de bogată activitate, preotul paroh Alupoae Haralambie a trecut la cele veşnice.

În primăvara anului 1982, în preajma sfintelor sărbători ale Învierii Domnului nostrum Iisus Hristos, la " cârmă" acestei parohii a " poposit" cu voinţa lui Dumnezeu preotul paroh Fotea Neculai. Cu evlavie şi vrednicie preoţească, preotul Neculai Fotea păstoreşte şi în prezent parohia Mastacan I.

Cu mila lui Dumnezeu, cu trudă preotului şi a enoriaşilor s-au refăcut pereţii în praf de piatră, s-a schimbat tabla acoperişului iar, lângă biserica, s-a construit casa parohiala şi casa de prăznuire.

Astfel se realizează bunul mers al activităţilor preoţeşti din această parohie.

Obiectele de valoare artistică, istorică şi documentară nu există la această biserică, valoroase fiind binefacerile Sfântului ierarh Nicolae ocrotitor şi apărător al credincioşilor.